Abonare RSS
Imobiliare Contul meu  |   Inregistreaza-te

Portalul tau de promovari imobiliare

Tu publici anunturile, noi le promovam

Bucureştiul şi Kievul sunt singurele capitale din Europa de Est unde locuinţele noi s-au scumpit la sfârşitul lui 2011

Publicat: 24-02-2012

Bucureştiul şi Kievul sunt singurele capitale din Europa Centrală şi de Est (ECE) care au înregistrat o creştere a preţurilor locuinţelor noi în ultimul trimestru al anului trecut, majorarea pe piaţa bucureşteană ajungând la 5%, potrivit unui studiu al firmei poloneze de consultanţă imobiliară REAS.

În celelalte capitale luate în considerare, Varşovia, Budapesta, Praga, Bratislava, Sofia, Talin, Liubliana, Vilnius, Riga şi Zagreb, preţurile au stagnat sau au scăzut.

Pe întreg anul trecut, preţul mediu cerut de dezvoltatori pentru apartamentele din Bucureşti s-a redus cu 1,4%, se arată în studiu.

"În ciuda unor fudamente puternice ale pieţei, sectorul apartamentelor noi a continuat să se confrunte cu dificulăţi în 2011. Problema principală a venit din partea cererii care a rămas redusă din cauza mai multor motive, respectiv performanţa scăzută a indicatorilor macroeconomici, puterea de cumpărare şi starea de expectativă a cumpărătorilor de case", se menţionează în raport.

În acelaşi timp, autorii studiului arată că există totodată o aparentă lipsă de încredere a cumpărătorilor în dezvoltatorii imobiliari din cauza multor proiecte nefinalizate sau îngheţate.

"Însă, acei dezvoltatori care au rămas activi pe piaţă au putut să-şi apere preţurile", afirmă sursa citată.

Preţurile locuinţelor din Bucureşti au avut în ultimul trimestru din 2011 o evoluţie contrară celei din alte capitale din regiune, respectiv comparativ cu Varşovia sau Praga unde s-a înregistrat o scădere de peste 5% a preţurilor. În Varşovia, şi scăderea anuală este superioară celei înregistrată în Bucureşti, ajungând la 2,8%.

Potrivit studiului, în trimestrul al treilea din 2011, în Bucureşti erau disponibile la vânzare 97 de proiecte rezidenţiale, totalizând 4.419 apartamente, cele mai multe cu preţuri medii de până la 1.500 de euro pe metru pătrat. Sunt însă dezvoltatori care solicită şi preţuri de peste 2.000-2.500 de euro pe metru pătrat.

Spre comparaţie, în Praga, în ultimul trimestru al anului trecut, dezvoltatorii aveau spre vânzare 7.272 de apartamente în 352 de complexuri. Cele mai multe locuinţe au preţuri în jurul valorii de 2.000 de euro pe metru pătrat, existând însă şi ansambluri unde preţurile ajung şi la circa 4.500 de euro pe metru pătrat.

În Varşovia, REAS a inventariat 411 ansambluri de locuinţe, totalizând 18.188 de unităţi. În acest caz, preţurile pornesc de la 1.400 de euro pe metru pătrat şi ajung la 2.400 de euro pe metru pătrat.

REAS activează pe piaţa serviciilor de consultanţă imobiliară pe segmentul rezindeţial din Europa Centrală, în parteneriat cu Jones Lang LaSalle.

Sursa: Ziarul Financiar

Imobiliare

ANUNT GRATUIT

Daca esti proprietar poti publica un anunt GRATUIT valabil 60 zile.
Patiseria FULGI DE NEA - Oradea
Imobiliare
Copyright © 2011-2015 • imobilum.ro • Toate drepturile rezervate.