Abonare RSS
Imobiliare Contul meu  |   Inregistreaza-te

Portalul tau de promovari imobiliare

Tu publici anunturile, noi le promovam

Clujul - oras de sticla. Oferta de birouri clasa A se dubleaza dintr-un foc

Publicat: 12-02-2013
Clujul atrage doua noi investitii in acest an pe zona de birouri, dupa ce anul trecut platforma industriala de la Jucu, de langa oras, a atras cateva nume importante din productie, cum ar fi Bosch sau DeLonghi.
stiri imobiliare
In prezent, stocul de spatii de birouri clasa A din Cluj Napoca este estimat la circa 50.000 mp de compania Colliers International, iar rata de neocupare este de circa 10%. Prin noile investitii anuntate in oras, proiectul de 54.000 mp dezvoltat de NEPI alaturi de Ovidiu Sandor si o noua cladire de birouri dezvoltata de Iulian Dascalu, stocul de proiecte de birouri clasa A din oras va creste cu peste 100% in circa 3 ani, timpul prognozat de NEPI pentru a finaliza integral complexul The Office.

Cum se explica apetitul ridicat de investitii in Cluj?
Avantajele capitalei Transilvaniei sunt forta de munca educata, cu diverse abilitati profesionale si cunoasterea de limbi straine. Cluj-Napoca a devenit destinatia preferata a producatorilor si a companiilor din IT&C. In plus, are o infrastructura de transport bine dezvoltata datorita proximitatii si accesibilitatii fata de Europa de Vest, printr-un aeroport international si o buna retea feroviara si de drumuri, se mentiona intr-un raport de piata anterior al companiei CBRE Romania.

Orasul a atras in ultimul an mai multe companii mari de productie, ceea ce imbunatateste „lantul trofic” al businessului. Mai mult, chiar unele din aceste companii sau firme care vor intra pe viitor in zona de productie in Cluj ar putea avea nevoie de noi spatii de birouri in oras. Companiile de IT si outsourcing sunt de asemenea interesate de orasele mari din provincie, unde salariile sunt mai reduse decat in Bucuresti, insa calitatea fortei de munca este la fel. Astfel marile centre universitare, cum este Clujul, nu poate fi ocolit de firmele din IT.

Daca potentialul cererii este un plus pentru Cluj ca destinatie de investitii pe office, un alt avantaj al orasului este taxa de proprietate redusa pentru constructiile verzi, ceea ce poate permite dezvoltatorilor de birouri sa atraga chiriasii cu un service charge mai mic.

Potrivit unui studiu Colliers, in Cluj, chiriasii din cladiri de birouri verzi ar putea economisi anual cateva mii de euro, ca urmare a reducerii taxei de proprietate.

Prin urmare, atat Dascalu, cat si asocierea NEPI-Sandor au anuntat ca vor construi cladiri verzi in Cluj.

CL Cluj a adoptat reducerea pana la un minim de 0.25% a taxei pe proprietate pentru companiile care au in portofoliu cladiri aflate in clasa de performanta energetica A si care detin o certificare oficiala recunoscuta la nivel mondial ca si certificare "verde".

Ce inseamna aceasta reducere a taxei? Potrivit unui studiu al Colliers International, luand in calcul stocul total de cladiri de birouri de clasa A din Cluj si o rata de neocupare de 10%, chiriasii platesc anual o suma de peste 600.000 de euro pentru taxa pe proprietate ( prin service charge-n.r.).

Piata de birouri din Cluj, pe scurt
Chiria prima medie: 12-15 euro/mp
Stoc: 46.000 mp ( birouri Clasa A)
Cladiri deja finalizate: Iulius BC, City BC, Olimpia BC
Service charge: 3-3,5 euro pe mp/luna

Sursa: wall-street.ro

Imobiliare

ANUNT GRATUIT

Daca esti proprietar poti publica un anunt GRATUIT valabil 60 zile.
Patiseria FULGI DE NEA - Oradea
Imobiliare
Copyright © 2011-2015 • imobilum.ro • Toate drepturile rezervate.