Abonare RSS
Imobiliare Contul meu  |   Inregistreaza-te

Portalul tau de promovari imobiliare

Tu publici anunturile, noi le promovam

Urmează al patrulea an de scădere a preţurilor la locuinţe. Vedeţi evoluţia indicelui Darian

Publicat: 23-02-2012
După un an în care preţurile la imobiliare au scăzut din nou, 2012 ar putea fi cel de-al patrulea consecutiv în care se va înregistra o diminuare a preţului mediu de tranzacţionare a locuinţelor. Descurajarea creditelor în valută va duce la o micşorare a cererii solvabile, ceea ce înseamnă că şi mai puţini români vor avea la dispoziţie în acest an suma necesară achiziţionării unui apartament.
"O tendinţă evidentă care relevă adaptarea la criza economică este aceea de construcţie a apartamentelor la suprafeţe mai reduse decât înainte de criză", a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian. Se estimează, de asemenea, că în condiţiile creşterii preţului gigacaloriei, cererea se va îndrepta în acest an cu precădere către apartamentele din blocurile reabilitate termic, cu o bună izolaţie, şi de preferinţă dotate cu centrale termice.

În a doua jumătate a anului trecut preţurile apartamentelor vechi au fost, în medie, cu circa 5,8% mai mici decât în semestrul al doilea din 2010, în timp ce apartamentele noi s-au ieftinit cu aproximativ 4,5%, conform indicelui Darian. Cele mai tranzacţionate apartamente au fost cele cu două camere, majoritatea fiind contractate prin Programul Prima Casă, motiv pentru care preţurile au orbitat în jurul valorii impuse de acest program.

Preţurile din polii imobiliari

În semestrul doi din 2011, preţul mediu la nivel naţional a fost de aproximativ 720 euro/mp în ceea ce priveşte apartamentele vechi, în scădere cu circa 2,1% faţă de semestrul anterior. Cele mai ridicate preţuri la apartamente vechi s-au înregistrat, după cum era de aşteptat, în Bucuresţi, unde preţul mediu se situează la un nivel de 984 euro/mp. Capitala este urmată în acest clasament de Cluj-Napoca (977euro/mp), Iaşi, (891 euro/mp) şi Timişoara (889 euro/mp), urmate la diferenţe relativ nesemnificative de Ploieşti, Braşov şi Constanţa.

În procente, cel mai mult au scăzut în semestrul doi 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, preţurile apartamentelor din Piteşti, care s-au depreciat cu aproape 18,8%, Bacău (-10,3%) şi Targovişte (-10%). În Capitală, deşi sunt în continuare cele mai scumpe apartamente, scăderea în acelaşi interval de timp a fost, de asemenea, peste media pe ţară. În Bucureşti apartamentele vechi s-au ieftinit cu 8,8% în partea a doua a anului trecut faţă de perioada similară din 2010.

În ceea ce priveşte apartamentele noi, preţul mediu de tranzacţionare a fost anul trecut, la nivel naţional, de 806 euro/mp, cel mai ridicat fiind în Bucureşti (peste 1.200 de euro/mp), Braşov şi Cluj-Napoca. Raportul realizat de Darian relevă că Bucureştiul a înregistrat şi în acest caz una dintre cele mai severe corecţii în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi (-9,5% comparativ cu semestrul doi din 2010), fiind depăşită la acest capitol doar de Bacău (-12,1%). Este interesant şi faptul că Aradul şi Timişoara sunt singurele oraşe din ţară unde preţurile locuinţelor noi au crescut în 2011 faţă de anul precedent, cu 2,4%, respectiv 1,2%.

Indicele Darian reprezintă media preţurilor de tranzacţionare exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele situate în blocuri, având ca punct de pornire tranzacţiile din baza de date proprie, care conţine 20.000 de trazacţii la nivelul întregii ţări. La calculul acestui indice s-au eliminat tranzacţiile efectuate la preţuri extreme folosind formula de calcul a abaterii mediei pătratice.

Sursa: capital.ro

Imobiliare

ANUNT GRATUIT

Daca esti proprietar poti publica un anunt GRATUIT valabil 60 zile.
Patiseria FULGI DE NEA - Oradea
Imobiliare
Copyright © 2011-2015 • imobilum.ro • Toate drepturile rezervate.