Abonare RSS
Imobiliare Contul meu  |   Inregistreaza-te

Portalul tau de promovari imobiliare

Tu publici anunturile, noi le promovam

Un roman vrea sa-si cumpere un apartament prin credit ipotecar

Publicat: 29-01-2016
Fără a fi in vigoare, legea dării in plată, chiar şi intoarsă in Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, schimbă condiţiile de creditare, mai exact avansul la creditele ipotecare/imobiliare. Acesta a fost majorat deja de Raiffeisen, dar şi alte bănci iau in calcul o asemenea măsură, in perspectiva intrării in vigoare a actului normativ. BNR susţine că o creştere semnificativă a avansului va reduce dramatic numărul posibililor beneficiari. Pe de altă parte, iniţiatorul legii dării in plată consideră că totul este un "şantaj". In astfel de condiţii creditarea imobiliară standard rămane sub semnul intrebării.
stiri imobiliare


Aflată incă in dezbatere in parlament, legea care prevede că romanii care nu-şi mai pot achita ratele la creditul ipotecar pot da băncilor casa şi scapă de datorii schimbă condiţiile de creditare. Raiffeisen Bank, care la finele anului 2014 ocupa locul patru in sistem in funcţie de active, a decis recent să majoreze avansul pentru creditele ipotecare standard in lei de la 15% la 35% şi pentru cele in euro de la 15% la 40% "pană la clarificarea legislaţiei cu impact in domeniul imprumuturilor cu garanţie imobiliară". Şi alte bănci analizează diferite scenarii de modificare a politicilor de creditare imobiliare in funcţie de forma finală a legii dării in plată, inclusiv prin majorarea avansului solicitat in cazul creditelor ipotecare, scrie Ziarul Financiar.

"Am efectuat o primă analiză de impact, considerand forma iniţială a legii privind "darea in plată". Confirmăm că rezultatele acestei analize de risc conduc la necesitatea ajustării politicilor de creditare, inclusiv prin majorarea avansului solicitat in cazul creditelor ipotecare. O decizie finală va fi luată in perioada imediat următoare, in funcţie de modul in care se va contura noul cadru legislativ", susţin reprezentanţii Alpha Bank.

Banca Transilvania afirmă şi ea că este "incă in faza in care analizează diferite scenarii de modificare a caracteristicilor produselor referitoare la creditele imobiliare şi ipotecare, in funcţie de forma finală a legii". Reprezentanţii instituţiei bancare apreciază insă că "era de aşteptat ca o revenire a Legii dării in plată intr-o formă care cuprinde doar modificări minime să genereze efecte pe piaţa de servicii bancare".

"Urmărim indeaproape iniţiativele legislative privind activitatea bancară şi, in special, creditarea. Nu avem incă in plan modificarea condiţiilor de creditare, dar in situaţia in care una sau mai multe dintre iniţiativele legislative vor fi promulgate, băncile vor fi nevoite să işi modifice condiţiile in concordanţă cu noile prevederi - cu impact asupra accesibilităţii la creditele ipotecare şi asupra costului acestora", susţine şi ING Bank, potrivit ZF.

De riscurile reanalizare condiţiilor de creditare vorbeşte şi Bancpost. Instituţia precizează că "monitorizează in mod constant riscurile asociate produselor din portofoliu şi ajustează condiţiile de acordare ale acestora in consecinţă. In măsură in care apar schimbări in piaţă cu impact asupra nivelului de risc, vom reanaliza condiţiile, urmand să ne informăm clienţii şi opinia publică cu privire la modificările care vor surveni."

Deocamdată, UniCredit Bank susţine că "nu intenţionează să efectueze schimbări la nivelul avansului la creditele ipotecare, in condiţiile legislative actuale".

Amendamentele asupra propunerii legislative privind Legea dării in plată

1. Se inlocuieşte sintagma "persoană fizică" cu cea de "consumator" in sensul legislaţiei protecţiei consumatorului, cu scopul de a elimina de la aplicarea legii categoria "profesioniştilor".

2.Consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea in plată a imobilului ipotecat in favoarea creditorului dacă in termen de 30 de zile părţile contractului de credit nu ajung la un alt acord.

3. Se propune majorarea termenului in care banca trebuie să răspundă notificării consumatorului de la 15 zile la 30 de zile pentru a da posibilitatea creditorului şi debitorului să ajungă la un acord amiabil de stingere a datoriei inainte de darea in plată.

4. Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creanţei.

5. De dispoziţiile acestea beneficiază şi codebitorul sau fideuşorul care au garantat obligaţia debitorului principal.


Sursa: http://www.gandul.info/financiar/un-roman-vrea-sa-si-cumpere-un-apartament-prin-credit-ipotecar-surpriza-pe-care-o-are-dupa-ce-studiaza-ofertele-a-sase-banci-15006596

Imobiliare

ANUNT GRATUIT

Daca esti proprietar poti publica un anunt GRATUIT valabil 60 zile.
Patiseria FULGI DE NEA - Oradea
Imobiliare
Copyright © 2011-2015 • imobilum.ro • Toate drepturile rezervate.